Bedrijfshistorie

James Hardie Industries NV is ontstaan in December 2001, nadat aandeelhouders positief gestemd hadden op de aanbeveling van de directie van James Hardie Industries Ltd. om het bedrijf te herstructureren en een nieuwe moedermaatschappij in Nederland te vestigen.

De nieuwe structuur is ontworpen om het bedrijf te positioneren voor verdere internationale groei en het genereren van een hoger rendement voor de aandeelhouders dan tot nu toe mogelijk was onder de oude structuur.

De voorganger van deze moderne bedrijven werd meer dan 100 jaar geleden opgericht, in 1888, toen de jonge, ondernemende James Hardie zijn familiebedrijf in leerlooierij in Schotland verliet en naar Melbourne, Australië emigreerde op zoek naar nieuwe kansen. Voortbouwend op zijn ervaring, begon James een bedrijf waarbij hij oliën en looiproducten importeerde.

De tweede belangrijke figuur in de geschiedenis van het bedrijf, Andrew Reid, werd geboren op 24 januari 1867, in de buurt van Linlithgow in Schotland. Hij kende James Hardie en hield contact vanuit Glasgow waar hij werkte als klerk in de scheepvaart. Aangemoedigd door de vooruitzichten in Australië, kwam hij in maart 1892 in Melbourne aan en ging al snel werken voor James Hardie waarvan hij een volledige partner werd in 1895. Andrew Reid was extravert, energiek en visionair en zijn talenten kwamen goed overeen met het commercieel inzicht van Hardie.

James Hardie trok zich in 1911 terug en verkocht zijn helft van het bedrijf aan Andrew Reid, wiens familie het groeiende bedrijf leidde van 1911 tot 1995 tot zijn kleinzoon John B. Reid met pensioen ging.

Als staatsbedrijf werd James Hardie Industries Ltd genoteerd aan de Australian Stock Exhange in 1951. In de daaropvolgende jaren bouwde het bedrijf een gevarieerde portfolio van bouw- en industrie  gerelateerde producten op.

Halverwege de jaren 80 pionierde James Hardie in de ontwikkeling van vezelcement-technologie en begon met het ontwerpen en vervaardigen van een breed scala vezelcement bouwmaterialen die gebruik maakten van de voordelen die voortkwamen uit de duurzaamheid, veelzijdigheid en kracht van het product.

Met behulp van de technische en productie-expertise welke in Australië was ontwikkeld, breidde James Hardie haar activiteiten uit om zo een wereldleidend, gespecialiseerd, hoogtechnologische fabrikant van een breed scala vezelcement bouwmaterialen te worden.

Vandaag de dag is James Hardie puur een vezelcement bedrijf. Zij is actief in diverse markten over de hele wereld, met productiefaciliteiten in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen. De bedrijven hebben meer dan 2500 mensen in dienst die een omzet van meer dan 1,5 miljard dollar per jaar genereren.

 

© 2017 James Hardie Europe BV